Andijviestamppot

Andijvie stampotAndijviestamppot is echt zo’n traditioneel gerecht dat vroeger al heel populair was in veel Nederlandse huishoudens. Er zijn vele varianten nodig, zoals deze stamppot met kruiden, paprika, rookworst of spekjes. De populairste andijviestamppot wordt gemaakt van aardappels, andijvie en spekreepjes.

Het recept voor de populairste andijviestamppot:
– Bereiding in 30 minuten
– Voor 4 personen

De benodigheden:
– 4 eetborden, 4 lepels, 4 messen en 4 vorken
– Aardappelschilmes
– Aardappelstamper
– Grote pan
– Keukenmesje
– Kleine pan voor de spekreepjes

De ingrediënten:
– 1.5 kilo aardappelen
– 250 gram spekreepjes
– 500 gram andijvie
– 25 gram boter
– 100 ml halfvolle melk

Het bereidingsproces:
1. De aardappelen schillen, in stukjes snijden en wassen. Doe de aardappels vervolgens in een pan en kook ze in 20 minuten gaar.
2. Doe de spekreepjes in een andere pan en bak ze in 7 minuten.
3. Na 20 minuten de aardappelen afgieten en ze terug doen in de pan.
4. Voeg de halfvolle melk toe in de pan en stamp de aardappelen tot puree. Zet de pan vervolgens op laag vuur. Maak de andijvie schoon in water, snijd het in stukjes en gooi de andijvie in delen in de pan.
5. Gooi de spekreepjes in de pan erbij en roer het goed door.
6. De andijviestamppot is klaar!

Tips:
1. Bereiding met jus maakt de andijviestamppot lekker smeuïg.
2. Het toevoegen van cashewnoten, kaas, kruiden of paprika geeft een speciale smaak.
3. Naast spekreepjes zijn een gehaktbal of rookworst lekkere stukken vlees bij een andijviestamppot.