Boerenkool koken

Hollandse gerechten 1Boerenkool is een heerlijke groente dat voornamelijk in de winter gegeten wordt. Er zijn verschillende variaties mogelijk. De meest voorkomende variant is de stampot versie. Dit bestaat uit aardappels, boerenkool, jus en een lekkere rookworst erbij.

Het recept voor de traditionele boerenkool met worst:
– 4 personen
– Bereiding in 30-40 minuten

De benodigheden:
– Eetborden
– Fijnstamper
– Grote pan voor aardappelen
– Keukenmesje
– Kleine pan voor rookworst(en)
– Lepel

De ingredi├źnten:
– 25 gram boter
– 1 kilo aardappels
– 600 gram boerenkool
– 2 of 4 rookworsten

Het bereidingsproces:
1. De aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen. Vervolgens kan de boerenkool in de pan. Leg de aardappers bovenop de boerenkool en voeg zout toe. Voeg water toe net dat de aardappels onder water staan, Doe de deksel op de pan en zet het vuur 10 minuten matig hoog aan.
2. De boerenkool en aardappels nog 15 minuten afgedekt zachtjes koken. Een andere pan met water en de rookworsten vullen. Doe de deksel erop en laat de rookworsten 15 minuten op het vuur staan.
3. Na 15 minuten de aardappels en boerenkool afgieten. Vang het kookvocht op en begin met het fijnstampen. Na het fijnstampen een paar minuten roeren en telkens kookvocht toevoegen. Stop met roeren als het smeuïg is.
4. Schep de boerenkool op de borden. Haal vervolgens de rookworst(en) uit de pan, snijd deze naar wens en leg de rookworst(en) op de boerenkool.

Tips:
1. Boerenkool bevat een robuust karakter en is daarom ideaal te combineren met hete kruiden.
2. De lekkerste boerenkool heeft al gevroren. Mocht dit nog niet het geval zijn geweest, dan kan je het een nacht in de diepvriezer leggen.
3. Het toevoegen van appelmoes, mosterd of uitjes levert een speciale smaak op.