Hete Bliksum

Hete bliksum op z'n hollandsHete bliksum op z’n Hollands
Eén van de meest ouderwetse gerechten is Hete bliksum op z’n Hollands. Hartstikke lekker voor in de winter. De klassieke variant is gemaakt van aardappels, appels, goudrenetten, peren en spekblokjes.

Het recept voor Hete bliksum op z’n Hollands:
– Bereidingstijd: 60-120 minuten
– Voor 4 a 5 personen

De benodigheden:
– 4 of 5 borden, lepels, messen en vorken
– Aardappelschilmes
– Grote pan
– Keukenmesje
– Kleine pan
– Magnetron
– Omgewikkeld keukenpapier
– Stamper

De ingrediënten:
– 1 grote (zoete) uit
– 1 kilo aardappels
– 100 gram spekblokjes
– 200 gram appels
– 200 gram peren
– 500 gram goudrenetten
– 25 gram boter
– Lepel zout

Het bereidingsproces:
1. Leg de spekblokjes in omwikkeld keukenpapier. Zet deze vervolgens 4 minuten in de magnetron.
2. Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en was ze in het water. Pak een pan, vul deze met water en laat de aardappelen in zout 10 minuten gaar worden.
3. Pak de appels en peren bijeen en snijd 1/3 in kleine stukjes en 2/3 in grove stukken. Na de 10 minuten van punt 2 de grove stukken appel en peer in de pan erbij doen en nogmaals 10 minuten zachtjes koken.
4. Vervolgens het vocht afgieten en de aardappelen, appels en peren goed door elkaar mengen.

5. Doe boter in een andere pan en bak de ui tot deze glazig is. Voeg de uit daarna toe bij de aardappels, appels en peren.
6. Pak de kleine stukjes appel en peer en bak deze in het vocht van de uit tot het mengsel lekker zacht is.
7. Meng beide mengels (punt 4 en 6) met elkaar en stamp de mengels door elkaar. Pak de spekblokjes en meng deze door het nieuwe mengsel heen.
8. De maaltijd is klaar! Meer smaak kan gecreëerd worden door een lepetje zout toe te voegen.

Tips:
1. De toevoeging van kaneel, nootmuskaat, peper of rozijnen voegen een speciale smaak toe.
2. Op een apart bordje een stuk stoofvlees erbij serveren.
3. Voor een goede smaak zijn zoete appels essentieel.