Hutspot is een echt Hollands gerecht dat vooral in de wintermaanden wordt gegeten. De klassieke hutspot is gemaakt van aardappelen, uien en wortels. Vaak wordt er ook jus toegevoegd om de hutspot goed smeuïg te maken.
Het recept voor de klassieke hutspot:
– Bereiding in 30 minuten
– Geschikt voor 4 personen
De benodigheden:
– 4 borden
– Aardappelschilmesje of keukenmesje
– Fijnstamper
– Grote pan voor de aardappelen
– Kleinere pan voor de rookworsten
– Lepels, messen en vorken
De ingrediënten:
– 1 kilo aardappels
– 1 kilo wortels
– 400 gram uien
– 2 rookworsten (halve worst per persoon)
– 25 gram boter
Het bereidingsproces:
1. Was de aardappelen en snijd ze in de gewenste stukken. Zet de aardappels aan de kook. Dit proces duurt 20 minuten.
2. Vervolgens de wortels schillen, in stukken snijden en wassen. Datzelfde geldt voor de uien.
3. Doe je stukjes ui en wortels bij de aardappelen in de pan en laat het 20 minuten gaar koken. Tegelijkertijd kunnen de rookworsten in een andere pan, die ook 20 minuten op het vuur moeten.
4. Na 20 minuten de hutspot afgieten en de hutspot fijnstampen. Daarna elke rookworst door de helft snijden, zodat er 4 halve rookworsten overblijven.
5. Leg de rookworsten op de hutspot of op losse borden en de hutspot is klaar. Voor extra smaak kan je bijvoorbeeld bouillontabletten, peper of zout toevoegen.
Tips:
1. De allereerste hutspot is gemaakt met pastinaken in plaats van aardappelen. Met pastinaken krijg je zeer bijzondere hutspot!
2. Het toevoegen van appelmoes, jus of witte bonen zal een extra smaakbeleving opleveren.
3. Naast een rookworst zijn de gehaktbal of stoofvlees absolute vlees aanraders!