Zuurkool maken

ZuurkoolZuurkool is gesneden witte kool voorzien van veel vitamine C. De smaak is zuur. De traditionele zuurkoolstamppot wordt gemaakt met aardappelen, zuurkool en spekblokjes. Voor meer smaakbeleving wordt vaak peper of zout toegevoegd.

Het recept voor zuurkool:
– Bereiding in 35 minuten
– Geschikt voor 4 personen

De benodigheden:
– 4 borden
– Aardappelschilmes of keukenmes
– Fijnstamper
– Grote pan voor aardappelen en zuurkool
– Kleine pan voor de spekblokjes
– Lepels, messen en vorken

De ingrediƫnten:
– 1 kilo aardappelen
– 300 gram spekblokjes
– 500 gram zuurkool
– 25 gram boter of margarine
– 4 deciliter water
– Lepel zout

Het bereidingsproces:
1. De aardappelen schillen, wassen en in stukken snijden.
2. Doe de aardappelen en zuurkool in de pan. Voeg zout toe en kook alles in 25 minuten gaar.
3. Verhit de boter in een pan en gooi de spekblokjes erin.
4. Na 25 minuten de zuurkool afgieten en vervolgens de aardappelen en zuurkool fijnstampen.
5. Gooi de spekblokjes door de fijngestampte zuurkool en roer de spek erdoorheen. Dat kan door boter toe te voegen.
6. De zuurkoolstamppot is klaar! Extra smaak kan je creƫren door peper of zout toe te voegen.

Tips:
1. Als je zuurkool 10 minuten laat koken blijven de vitaminen C er goed inzitten.
2. Het langer bewaren van zuurkool zorgt voor een sterkere smaak. Die smaak wordt zachter door de zuurkool voor gebruik met koud of lauw water af te spoelen.
3. Zuurkool bevat veel zout. Voor een zoetere smaak kan daarom beter ananas, appel of banaan worden toegevoegd.